Conferința internațională Viitorul Europei. Perspectivele evoluțiilor contemporane (în original „The Future of Europe. Perspectives of Contemporary Developments”), care va avea loc în perioada 8 -10 mai 2019 la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu - ULBS, își propune promovarea unei dezbateri în lumea academică, dar și în cea a experților, în marja Summit-ului Consiliului European care va avea loc la Sibiu, pe 9 mai. Conferința se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și sub patronajul Președinției Române a Consiliului UE
Conferința este organizată de Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București - un lider al think-thank-urilor românești în domeniul cercetării și al training-urilor în relații internaționale, analiza conflictelor și luarea deciziilor în situații de criză - precum și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Partenerii conferinței sunt biroul Black Sea Trust al German Marshall Fund din București, Fundația Konrad Adenauer, Comisia Europeană și Universitatea Națională de Studii Politice și Administrative din București. Cât despre partenerii media, aceștia includ TVR - televiziunea publică românească, Radio România Actualități - radioul public, Radio France International, Monitorul Apărării și Securității, caleaeuropeană.ro, ziarele Evenimentul Zilei și Adevărul.
Obiectivul evenimentului este acela de a realiza cadrul ideal pentru o dezbatere internațională pentru funcționari, think-tank-uri și universități cu privire la evoluțiile actuale din interiorul UE și din exteriorul ei - în contextul internațional, care au un impact important asupra viitorului Uniunii Europene. Conferința se va concentra în primul rând pe procesele care influențează dramatic Uniunea Europeană, țările europene și cetățenii europeni. Aceasta va aborda principalele subiecte stringente care modelează viitorul Europei având evoluția Uniunii Europene în centrul dezbaterii. Discuția va încuraja o abordare strategică a acestor probleme și va implica actori interesați și cu influență asupra acestor procese, în special la nivel strategic și în domeniul securității și al apărării Europei.
Conferința va reuni 200 de participanți, inclusiv oficiali ai UE, oficiali din țările europene, dar mai ales experți internaționali, reprezentanți ai mediului academic și think-tank-urilor, împreună cu cei mai importanți omologi români. În plus, la conferință vor participa reprezentanți din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Turcia, precum și din Balcanii de Vest și din țările Parteneriatului Estic - Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia și Azerbaidjan.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a fost invitat să deschidă conferința, prezentând abordarea românească asupra perspectivei viitorului Europei alături de eforturile sale în direcția Agendei strategice a UE.
Principalele elemente ale abordării strategice a Europei
Conferința „The Future of Europe. Perspectives of Contemporary Developments” se referă la deciziile, la nivel strategic, în legătură cu prioritățile președinției române a Consiliului UE: o Europă a convergenței, o Europă mai sigură, Europa - un actor global mai puternic, Europa valorilor comune
Cele șase paneluri vor aborda principalele subiecte de dezbatere, inclusiv proiectele și scenariile privind viitorul UE; marile provocări interne ale proiectului UE, Europa și securitatea cetățenilor europeni; securitatea și apărarea europeană cu toată complexitatea acestui proiect în raport cu NATO și SUA; relația transatlantică, în toată complexitatea sa; valorile europene și cât de puternice sunt ele incluse în comportamentul Comisiei, al organismelor europene și al statelor membre UE, cât de flexibilă sau strictă trebuie să fie respectarea acestor valori pentru coerența UE; dar și situația acestor valori în temele privind vecinătatea UE de la Regatul Unit, la Turcia, țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic și viitorul acestora.
Primul panel. Proiecte și scenarii pentru viitorul UE
Cum arată viitorul Europei?
Teme: Scenariile alternative și propunerile pentru viitorul Europei: o Europă cu două viteze sau o Europă cu mai multe viteze. Europa cercurilor concentrice. Europa coezivă și formele de construcție ale coeziunii europene. Cum să construim o Europă împreună, cu o integrare mai profundă. Cum să progresăm într-o manieră coezivă, convergentă și atractivă, oferind noi imbolduri pentru proiectul european.
Panelul va aborda, de asemenea, proiectele majore propuse de președintele UE Juncker, președintele Franței, Macron, proiectul pilot francez-german descris în Aachen, perspectiva unei Europe federale și așa mai departe.
Panelul 2. Marile provocări ale Europei. Migrația ca fenomen natural, terorismul, evoluția tehnologică și impactul său social, populismul ca o amenințare la adresa coeziunii europene.
Numeroasele provocări ale Europei și puținele oportunități
Topice: Migrația. Terorismul intern și importat. Luptătorii străini. Populism, naționalism. Euroscepticism. Brexit.
Panelul va analiza cauzele fundamentale ale euroscepticismului, populismului și naționalismului, mișcărilor anti-europene sau anti-sistemice, dificultățile partidelor europene tradiționale, precum și perspectivele privind Brexit-ul și schimbările din interiorul UE prin retragerea Marii Britanii din UE. Discuția este menită să genereze idei și elemente de optimism cu privire la oportunitățile pe care le creează evoluția UE în zilele noastre.
Panelul 3. Securitatea și apărarea Europei
Securitatea Europei - speranțe, imperative și promisiuni
Teme: Contextul internațional și presiunea asupra componentei de securitate și apărare. Inițiativele europene în domeniu. Contribuțiile actorilor externi la securitatea și apărarea europeană - Turcia, Marea Britanie, SUA, Ucraina. Postura europeană de apărare și postura strategică a UE post-Brexit.
Panelul va analiza evoluția proiectelor europene în domeniul securității și cel al apărării, și preocupările din cadrul statelor membre ale UE legate de viitoarea relație cu NATO, complementaritatea și coeziunea Occidentului, așa cum este cunoscută în prezent.
Panelul 4. Oportunitațile și anxietațile relației transatlantice.
Nevroza relației transatlantice
Teme: Evoluția globală a euro-atlantismului. Relația bilaterală obligatorie SUA-UE. Multilateralismul – aliații și inamicii săi. Transatlantismul în opinia publică europeană. Agenda bilaterală, provocări și nevroze: încălzirea globală, acordul de liber schimb, concurența și cooperarea. Nevoia de realism și de echilibru transatlantic. Impactul „Trumpismului” în Europa.
Panelul va avea în vedere o agendă care depășește apărarea, securitatea și temele militare, cu diferențe de poziții și posibile interese divergente, dar în primul rând comunitatea principiilor, a valorilor și legăturile profunde dintre oameni și instituții pe relația tranasatlantică, dincolo de administrația Trump și administrația Trump, cu specificitatea, excepționalismul și originalitatea sa.
Panelul 5.Valorile fundamentale – temelia coeziunii și a viitorului Europei.
Despre ce valori fundamentale și ale cui?
Teme: Democrația liberală. Populismul, iliberalismul, conservatorismul anti-european autoritar. Curentele anti-europene, sursele și modul lor de operare.Reîntoarcerea la raționalitate, responsabilitate și la opțiunile echilibrate, coerente și de bun simț.
Panelul va promova o adevărată dezbatere cu privire la cât de multă flexibilitate și cât de puternică ar trebui să fie poziția cu privire la respectarea principiilor și a valorilor în cadrul Uniunii Europene, în raport cu statele membre, cu statele aspirante la integrare din Balcanii de Vest, cu țările partenere din Europa de Est și ce să se aștepte din viitor în acest sens. Ce vor Europa, Balcanii de Vest și țările UE din Nord, Sud, Est sau Vest și care va fi alegerea lor în ceea ce privește respectarea principiilor și a valorilor. Coeziunea și coerența, credibilitatea și legitimitatea unui proiect european ar putea însemna, de asemenea, respectarea angajamentelor, a regulilor jocului, a partenerilor din UE.
Panelul 6. Uniunea Europeană – parteneri și vecini
Unde se termină Europa?
Teme propuse: Extinderea UE. Parteneriatul Estic. Relațiile cu Rusia. Balcanii de Vest. Relațiile cu Turcia. Amenințări, provocări, riscuri și oportunități pentru proiectul european
Se va organiza o dezbatere privind credibilitatea politicii de extindere având în vedere capacitățile soft power și efectul transformativ al Uniunii Europene, luând în considerare și așteptările țărilor din vecinătate. Acest tip de abordare se referă la dezbaterea privind granițele Europei și valorile comune, realitatea lor față de politica de putere globală și cea internă, care implică UE. Pe listă se adaugă și un nou proiect de creștere a atractivității UE ca model și a capacității sale de transformare a vecinătății, precum și a poziției sale ca exemplu în lumea globală
Chestiunile de mai sus și alte teme care influențează viitorul UE vor fi în centrul atenției la conferința de la Sibiu. Organizatorii se așteaptă de la toți participanții care doresc să aibă un cuvânt de spus în dezbatere să-și transmită propunerile despre aspectele strategice legate de viitorul UE, să fie incluse și promovate într-o publicație, dar și într-un document adresat Președinției române a UE și șefilor de stat și ai guvernelor UE.